Wykonanie
Czym dziś w kuchni pachnieBlog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt :
[email protected]Blog > Komentarze do wpisu« Roladki z
papryki ...
Sałatka ... »Super szybki i pyszny jabłkowiec który nie wymaga pieczenia który podpatrzyłam u " Domowej
cukierenki" zmieniłam tylko kilka drobnych szczegółów.Przepis naprawdę warty polecenia.
Składniki:1,5 dużej paczki
herbatników1 kg
jabłek1
galaretka cytrynowa0,5 łyżeczki
cynamonu3 łyżki
cukru10 dkg
czekolady2 łyżki
mlekaMasa :300 ml
śmietany kremówki50 dkg
serka mascarpone4 łyżki
cukru pudru2 łyżki
żelatyny2 łyżki
soku z cytrynyWykonanie:
Jabłka obieramy,kroimy i wrzucamy do garnka razem z
cynamonem,
cukrem i 1/4 szkl.
wody.Dusimy pod przykryciem regularnie mieszając.Gdy
jabłka rozpadną się zdejmujemy z ognia ,dodajemy
galaretkę i dokładnie mieszamy.Odstawiamy do wystudzenia.Formę wykładamy papierem do pieczenia,układamy
herbatniki jeden obok drugiego,wylewamy na nie wystudzoną masę
jabłkowy,układamy kolejną warstwę
herbatników.Odstawiamy do schłodzenia.Przygotowujemy
żelatynę nasączając ją odrobiną zimnej
wody a następnie rozpuszczając w niedużej ilości gorącej
wody.Przygotowujemy krem:
śmietanę ubijamy na sztywno,dodajemy
cukier,ubijamy jeszcze chwilę i dodajemy
mascarpone,
sok z cytryny i dokładnie łączymy ze sobą.Na końcu dodajemy przestudzoną
żelatynę i dokładnie ubijamy razem.Gotowy krem wykładamy na ciasto,wyrównujemy i układamy warstwę
herbatników.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej z 2 łyżkami
mleka i polewamy nią ciasto.Całość chłodzimy minimum 3 godz. w lodówce.
sobota, 23 kwietnia 2016, kozakownapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy"
Sałatka ..." ..." Roladki z
papryki ..." Pasztet z ..." Pierogi z
mięsem ""
Ciasteczka z ..." Creme brulee ..." Szyszki z ..." Sos ...
Pisz blog
zamów newsletter